Šta su karaoke?

Karaoke su vrsta popularne zabave ili, drugačije gledano, video igre u kojoj amaterski pevači pevaju uz snimljenu muziku (muzički video) preko mikrofona i ozvučenja. Muzika uz koju pevaju je najčešće popularna pesma, za koju je urađen aranžman bez vokala (eventualno sa pratećim vokalima). Tekst pesme je prikazan na ekranu ili projekcionom platnu, a boja teksta se menja u skladu sa vremenom u kojem određeni slog treba da bude otpevan, da bi pomogao pevaču. U nekim zemljama, karaoke kutija se naziva KTV.

Poreklo

Naziv "karaoke" nastao je od japanskih reči karappo okesutura, što znači "prazan orkestar" (bez vokala). Pretpostavlja se da su karaoke nastale u Japanu početkom sedamdesetih godina prošlog veka, i odatle se proširile na istočnu i jugoistočnu Aziju tokom osamdesetih, i dalje na ceo svet.

Hardver

Osnovni delovi karaoke sistema su: mašina ili kompjuter sa kojih se pušta muzika, mikseta u koju ulazi zvuk sa kompjutera i sa mikrofona, pojačalo i zvučnici, i ekran ili platno i projektor preko kojih se prikazuje slika tj tekst pesme. Postoje i mašine koje imaju sistem za smanjivanje jačine glasa, tako da se preko njih može pustiti originalna pesma i delimično ukloniti glas, ali ovi sistemi nisu dovoljno efikasni pošto je glas nemoguće potpuno ukloniti zbog načina snimanja, tako da su efekti nekvalitetni.

Softver

Najčešće korišćene vrste karaoke fajlova su *.kar i *.mp3 + *.cdg. Kar fajlovi su u stvari midi fajlovi sa dodatnim kanalom u kome se nalazi tekst pesme i vreme kada se određeni slog ili reč prikazuje. Dok većina formata karaoke fajlova sadrže muziku zajedno sa tekstom, CDG fajlovi predstavljaju poseban fajl koji se pušta uporedo sa mp3 fajlom na kome se nalazi video sa tekstom pesme.

Najpopularniji program na svetu za puštanje midi tj *.kar karaoke fajlova je Van Basco Karaoke Player, koji je nastao pre više od deset godina ali pruža dosta mogućnosti za podešavanje, transponovanje pesama (menjanje tonaliteta u zavisnosti od visine glasa pevača), menjanje brzine pesme, pozadinske slike, fonta i položaja teksta, i što je najbolje, besplatan je :).

*.mp3 + *.cdg karaoke fajlovi mogu se puštati u Winampu uz instalaciju plugin-a za cdg.

Na koji god način bile izvođene, karaoke su uvek predstavljale dobru zabavu.